![](/media/lib/46/gorczyca-c5ecdfc921e0f312869f91a8e1413553.jpg)
Gorczyca w sam raz dla kulturystów
30 września 2011, 13:05Rada od naukowców dla osób pracujących nad muskulaturą? Podnoście ciężary i jedzcie gorczycę, np. w postaci musztardy. Badania na szczurach wykazały bowiem, że występujący w gorczycy homobrasinolid sprzyja syntezie białek, zwiększa apetyt i masę mięśniową, a także liczbę i rozmiary włókien mięśniowych (FASEB Journal).
![](/media/lib/72/skaner-mri-d3683090b0c823e4b515793db5bed891.jpg)
Błędnik zmylony rezonansem
23 września 2011, 12:43Wiadomo już, czemu wiele osób w czasie wykonywania rezonansu magnetycznego lub podczas wyciągania ze skanera doświadcza oczopląsu. Silne pole magnetyczne wprawia w ruch endolimfę wypełniającą kanały błędnika (Current Biology).
![](/media/lib/38/krab-skrzypek-d96075a2e9ec331648fe66165ed50ac4.jpg)
Kto szybciej macha, jest bardziej atrakcyjny
8 września 2011, 13:02Naukowcy skonstruowali robota machającego szczypcami i w ten sposób pokazali, że samce australijskich krabów z gatunku Uca mjoebergi, które energiczniej machają przerośniętymi skrzypcami, są dla samic bardziej pociągające.
![](/media/lib/40/kolejka-3e653f503d4b1dea6c06ab25df43c115.jpg)
Pijący wiedzą, że się mylą, ale się tym nie przejmują
2 września 2011, 11:29Pod wpływem alkoholu ludzie zachowują się nieodpowiednio lub głupio nie dlatego, że tracą (samo)świadomość, ale dlatego że przestają się przejmować, jak to zostanie odebrane przez innych.
![](/media/lib/72/dzungla-ecb348cd2dd3286bba50aebd386c4f40.jpg)
Bez miliona (lat) się nie utrzymają
23 sierpnia 2011, 10:38Ewolucja jest stałym procesem, jednak pewne zmiany są efemerydami i znikają tak szybko, jak się pojawiły, podczas gdy inne utrzymują się naprawdę długo. Okazuje się, że by zmiana pozostała na dłużej, powinna być również długo wdrażana – około miliona lat.
![](/media/lib/82/mlody-pingwin-krolewski-6cc96f4149e7d3757f92d1bc0a53c2e2.jpg)
Stado chroni i relaksuje, nie grzeje
22 sierpnia 2011, 09:21U młodych pingwinów królewskich (Aptenodytes patagonicus) występuje sezonowa przemiennocieplność. Ptaki okresowo obniżają temperaturę ciała, by oszczędzać potrzebną im energię. Wszystko wskazuje więc na to, że pisklęta zbijają się w ciasne grupy nie po to, by się ogrzać, ale raczej chronić przed drapieżnikami i odpocząć.
![](/media/lib/78/one-dimension-e6b9b4f113a85277a5de22559d0aa55c.jpg)
Naprzemienne wszechświaty materii i antymaterii
19 lipca 2011, 17:38Dragan Slavkov Hajdukovic, fizyk z Czarnogóry, który obecnie pracuje w CERN, nakreślił w swoim studium opublikowanym w Astrophysics and Space Science mechanizm zmieniający materię w antymaterię, skutkujący naprzemiennymi cyklami kurczenia się wszechświata i jego powstawania wskutek wybuchu.
![](/media/lib/36/litery-9502da7b9049075952cf9b1baf9037e0.jpg)
Czcionka dla dyslektyków
14 lipca 2011, 10:49W 2008 r. holenderski grafik Christian Boer, właściciel firmy studiostudio, zaprojektował specjalną czcionkę dla osób z dysleksją. Dzięki Dyslexie podczas czytania popełniają one mniej błędów, nie wzrasta jednak tempo czytania. Czcionka została przetestowana przez badaczy z University of Twente. Obecnie jest już wykorzystywana przez kilka szkół, uniwersytetów oraz przez terapeutów mowy.
![](/media/lib/54/opalizujace-wino-f65fb9cdd08554e535be69b653a66c00.jpg)
Ćwiczenie w butelce lub lampce
1 lipca 2011, 08:55Rezweratrol, polifenol występujący m.in. w czerwonym winie, może zapobiec negatywnym skutkom nieważkości oraz siedzącego trybu życia. Kiedy podczas badań na szczurach odtwarzano stan nieważkości, z którym zmagają się astronauci, okazało się, że grupa karmiona paszą z dodatkiem rezweratrolu nie wykształciła insulinooporności, nie zmniejszyła się też u niej gęstość kości. Grupa kontrolna nie miała już tyle szczęścia.
![](/media/lib/16/1193052042_443050-0a57aec0da84744031082582335ceb1c.jpeg)
Chiny coraz droższe
21 czerwca 2011, 15:41Chińska firma Southwest Integrated Circuit Design (SWID), która nie posiada własnych fabryk, podpisała umowę na produkcję układów scalonych z amerykańską Tower Semiconductor. Chińskie kości będą wytwarzane w Newport Beach w Kalifornii.